Tel Aviv, Israel - Ghid de calatorie

Monday, January 01, 2018


Click HERE for the English version.

Nu am stiut niciodata ca imi doresc sa vizitez Israelul, pana cand Cris a decis sa ma surprinda de ziua mea cu un weekend in Tel Aviv. Nu am avut nici cea mai vaga idee la ce sa ma astept dar am fost foarte impresionata sa descopar un oras modern si cochet, si cu foarte multe de oferit.

Cand sa vizitezi Tel Aviv:
Tel Aviv este cel mai bine de vizitat primavara si toamna, atunci cand vremea este placuta si ideala pentru a te plimba prin oras in timpul zilei. Verile in Israel sunt extrem de fierbinti si poate fi destul de neplacut sa vizitezi orasul pe o arsita ingrozitoare.

Cum sa ajungi in Tel Aviv:
Wizz Air are foarte multe curse din Romania direct catre Tel Aviv, inclusiv din Timisoara, Cluj sau Bucuresti. Daca sunt luate din timp biletele pot fi destul de ieftine, chiar si sub 200 de lei de persoana.

Ce sa faci in Tel Aviv

Sunt foarte multe lucruri de facut in Tel Aviv, ca sa nu mai zic de multitudinea de excursii pe care le poti face de aici, ca de exemplu la Marea Moarta sau Ierusalim. Noi am stat doar 3 zile, deci nu am facut chiar toate excursiile posibile deoarece am vrut sa exploram cum se cuvine orasul, dar daca planuiti o excursie mai lunga e bine de stiut de posibilitatea acestor excursii.

Plimbare pe promenada
Pot sa spun sincer ca nu asa mi-am imaginat Tel Aviv-ul, nu stiu exact ce mi-am imaginat, dar in mod singur nu m-am asteptat sa gasesc o combinatie intre Los Angeles si Barcelona. Nimic mai frumos decat sa te plimbi aici sau pe plaja in timpul zilei, dar si seara cand locul devine foarte colorat si animat.


Strazile vechi din Old Jaffa
Complet diferita fata de atmosfera moderna de pe promenada, aceasta parte a orasului va va arata o cu totul alta fata a orasului. Old Jaffa a fost partea mea preferata deoarece pe langa faptul ca e bogata in istorie are si un iz romantic.


Boulevardul Rothschild
Aceasta este cea mai renumita dar si veche strada din Tel Aviv, care in timp a ajuns un adevarat centru cultural, culinar si perfect pentru petrecerea timpului liber.

Degusta niste preparate din peste proaspat in Portul Old Jaffa
In timp portul a fost transformat intr-un district de arta plin de restaurante faine, cafenele dragute si galerii interesante de arta.

Excursii de o zi 
Asa cum am mentionat mai sus, am avut timp limitat in Tel Aviv, asa ca am ales sa facem o singura excursie din cele multe posibile. Am considerat ca o excursie la Marea Moarta ar fi cea mai potrivita pentru noi, insa foarte multa lume alege sa viziteze atat orasul Ierusalim sau Bethlehem.
Sunt foarte multe agentii care ofera astfel de tururi, dar noi nu suntem foarte mari fani ai tururilor organizate asa ca am inchiriat o masina si am condus noi pana la Marea Moarta.

Excursie la Marea Moarta
Orice alta excursie ati alege, trebuie sa puneti si Marea Moarta pe lista. Acest loc este de-a dreptul incredibil si mai mult de atat, este unic! Este un sentiment foarte interesant sa pasesti pe sare, iar toate miturile sunt adevarate, plutesti extrem de usor in apa marii. Mai mult de atat, uneori peisajul pare de-a dreptul selenar...


HaCarmel Market
Este fara doar si poate cea mai faimoasa piata din Tel Aviv, cu un aer cat se poate de autentic si o varietate larga de mancare, sucuri naturale proaspete si produse de patiserie genial de bune. In mod absolut produsele de patiserie din Tel Aviv au fost printre cele mai bune ce le-am mancat vreodata oriunde in lume.


Incercati mancare traditionala
Mancarea in Israel a fost foarte buna si au multe locuri dragute unde puteti incerca tot felul. Preferatele noastre:

The Humus Church – Este un “must” pentru iubitorii de humus! Localul arata ca o biserica (cred ca a si fost candva una) si se serveste doar humus, cel mai bun ce l-am gustat vreodata!


Sabich – Inainte sa mergem in Tel Aviv am urmarit emisiunea “Somebody feed Phil”, care recomanda locul acesta. Suntem super bucurosi ca am ales sa mergem! Au un fel de sandvich in pita lor traditionala care imbie o multitudine de gusturi. Ca sa nu mai zic ca e si foarte accesibil ca pret.


Hakosem – pentru un falafel autentic si delicios

Miznon – pentru traditionala conopida gratinata


Weiss Bakery – acestia au niste produse de patiserie facute sa iti lase gura apa

The Container – un loc super cool unde sa bei un cocktail in Old Jaffa Port

Old Man & The Sea – pentru un pranz bun in Old Jaffa Port. Aperitivele sunt delicioase, dar pretul este putin mai ridicat.

Ei bine, ideea de baza este ca oriunde alegeti sa mancati, trebuie sa incercati humus, falafel si patiserii.

Sfaturi utile:

Pentru a vizita Israel este necesar un pasaport valabil pentru minim 6 luni de la intrarea in tara, iar
viza se obtine pe o perioada de 90 de zile direct la ajungerea in aeroport.
- In Israel, datorita Sabatului, zilele de weekend sunt Vineri si Sambata, asadar majoritatea magazinelor si localurilor sunt inchise incepand de Vineri seara pana Sambata inclusiv. Orarul de la autobuz, tramvai si tren sunt tot dupa un program de weekend, iar unele nu circula deloc Sambata. In cazul in care ajungeti in Tel Aviv sambata (cum este zborul din Timisoara de exemplu), e bine de luat acest lucru in considerare si sa cautati un alt mod de a ajunge de la aeroport in oras, deoarece nici trenul pe aceasta ruta nu circula Sambata.
- Daca vreti sa inchiriati o masina aveti nevoie de un credit card de pe care cei de la agentie vor retine un anumit depozit. Noi am inchiat masina de la Sixt direct din aeroport (dar am avut facuta o rezervare online din timp) si am putut sa o lasam la un hotel din centrul orasului.
- Daca mergeti cu masina inchiriata pana la Marea Moarta e bine de stiut ca pe autostrada nr. 6 se percepe o taxa. Factura se va trimite la agentia de la care ati inchiriat masina, urmand ca ulterior ei sa va retraga acea suma de pe card plus comisionul lor. Sugestia mea este sa evitati acest traseu si sa alegeti altul care nu implica taxe.

Tel Aviv este o destinatie draguta de weekend, mai ales daca vreti sa evadati undeva la caldura, dar fiti pregatiti sa cheltuiti mai multi bani decat v-ati propus deoarece orasul este destul de scump cand vine vorba de cazare si mancare.


xoxo,
O

You Might Also Like

0 comments